Над три часа продължиха дебатите по петия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - за провал в сектор "Финанси", които завършиха около 16:00 часа.

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе в петък от 09:00 часа. Мотивите на опозицията и дебатите бяха изслушани в зала от премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов, вицепремиера Даниела Бобева и почти всички останали членове на правителството.

Мотивите за вота представляват еклектична компилация по проблеми от миналото и евентуално бъдещо развитие, отчете още в началото на дебатите финансист №1 на държавата Петър Чобанов. В рамките на близо 30 минути, Чобанов се постара да отговори подробно на всички критики на опозицията по отношение на водената от него и кабинета финансова политика.

През изтеклата година се реализира значителна промяна във философията на фискалната политика, чрез съобразяване на целите с икономическото развитие и категорично преустановяване на натиска на бизнеса, категоричен бе той. Бюджетът създаде предпоставки за ускоряване на икономическия растеж, насърчаване на заетостта, осигуряване на нужната социална закрила и намаляване на административната тежест към бизнеса и хората, подчерта Чобанов.

Наблюдава се безразборно говорене по отношение на държавния дълг, въпреки че България е и ще остане поне до 2017 година с втория най-нисък дълг като дял от БВП след Естония в Европейския съюз, подчерта финансовият министър. Подобрена е събираемостта; прекратена практиката да се задържа финансов ресурс на бизнеса, за да се показва по-добро изпълнение на приходите; много по-добри са цифрите, касаещи борбата с контрабандата, настоя той.

Цялата политика на правителството на Пламен Орешарски беше насочена към съживяване и запазване на бизнеса - борихме се за всяка една фирма да оцелее, за всяко едно работно място, защото никой от това правителство не искаше да гледа как хора се палят по улиците, заяви от своя страна и вицепремиерът Даниела Бобева.

Ние не сме популистко правителство, ако бяхме такова - щяхме да спечелим изборите, подчерта Бобева и отчете, че дори напротив - кабинетът не е харчил достатъчно, защото е искал да запази стабилността.

Няма никакво основание да се говори, че фискалната система на България се намира в критично състояние - тя е в много добро състояние и тенденциите са умерено оптимистични, категоричен бе от своя страна депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев. Фискалният резерв на страната е покачен на 6 млрд. лева, а нивото на бюджетен дефицит е в рамките на нормални и дори по-ниски от характерните за еврозоната нива, посочи Гечев.