Всеки втори българин се е качвал в кола, чийто водач е употребил алкохол, сочат данните от национално проучване проведено в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", която стартира днес за шеста поредна година.

Според анкетата над 60% от пълнолетните българи смятат, че употребата на алкохол преди шофиране трябва да бъде абсолютно забранена.

84% от анкетираните смятат, че алкохолът е една от основните причини за ПТП в България, с което страната ни се нарежда на второ място след неспазването на правилата за движение.

Близо 60% от жителите на големите градове у нас имат познат, чието свидетелство за управление на МПС е отнемано заради шофиране след употребата на алкохол.

По данни на отдел "Пътна полиция" от началото на годината пътните инциденти, при които е установена консумация на алкохол са 550, като 179 от тях са тежки. Ранени са 245 души, а загиналите в тях – 11.

"Едва малко над една трета от участниците в проучването смятат, че знаят какви наказания се предвиждат за шофиране в нетрезво състояние, но в действителност този процент е дори по-малък", заяви домакинът на събитието Антон Карлов, изпълнителен директор на "Каменица" АД.

Организаторите на кампанията съобщиха, че тя ще се проведе в няколко града тази година, а всички желаещи ще могат да изпробват и специалните „алкохолни“ очила. Това ще може да стане във Варна и Бургас (19-20 октомври), Пловдив и Благоевград (26-27 октомври), Русе и Шумен (2-3 ноември).

Целта на тестовете с "алкохолните" очила е да даде възможност на всеки участник в инициативата да разбере как съответното количество алкохол променя реакциите му и го прави неспособен да шофира.

На централни места в посочените градове жителите им ще могат да се включат в интерактивните игри на кампанията, като ще имат възможност с поставени „алкохолни” очила да напишат SMS от мобилния си телелфон, да управляват дистанционно мини-кола и да се включат в други предизвикателства.