Павел Васев напуска Народния театър. Това разкри самият той пред сайта „Площад Славейков“. Директорът на първата ни трупа очаква Министерството на културата да го пенсионира в края на годината, тъй като на 15 април той навърши 63 години.
„Още в края на 2013 г. съобщих и на колегите си, и в Министерството, че ми предстои пенсиониране. Имаше вариант това да се случи по-рано, но сега трябва да го отложа до декември. Тези неща са част от ежедневието – не може да пенсионирам хора в театъра, на които им е дошло времето, а самият аз да се ослушвам“, заявява Васев.

„Считам, че няма с какво да помогна на колегите си в тяхната ежедневна битка за оцеляване, защото това тяхното е битка за оцеляване, не е нещо нормално. Българската култура върви към все по-голяма минимализация. С всеки изминал ден се чудят как да намалят средствата за култура. Аз лично в такъв процес няма какво да правя. Даже се пошегувах пред колегите си, че ще емигрирам в Македония, защото там се грижат за културата си много повече от нас“, казва още той.

Един от големите скандали, с които Павел Васев ще бъде запомнен по-време на директорстването си е закриването на "Сълза и смях" и прибирането на сцената под шапката на Народния театър. Това действие допринесе за разболяването от рак на директора на Сълзата Венцеслав Кисьов и бързата смърт на него и съпругата му актрисата Калина Попова.

Народния ще стартира новия сезон с Павел Васев. Той ще бъде начело на театъра за честването на 110-ата му годишнина през месец ноември. Конкурсът за поста му ще бъде обявен в края на 2014 г.