Два разузнавателни военни кораба – италианският „Елетра“ и френският „Дюпюи дьо Лом“, ще влязат в Черно море – на 15 и 16 юни. Те ще сменят там американския ракетен крайцер „Вела Гълф“ и френската фрегата „Сюркуф“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в щаба на руския Черноморски флот.
По данни на същия източник американският крайцер „Вела гълф“ трябва да се върне в Средиземно море още утре, а „Сюркуф“ ще напусне Черно море на 17 юни.

„По този начин НАТО прехвърля акцента върху разузнавателните действия:
вместо два бойни кораба в Черно море ще останат два „разузнавача“,
отбеляза представителят на щаба на Черноморския флот.

Той не изключи, че „Елетра“ и „Дюпюи дьо Лом“ могат да изпълняват задачи на своите военноморски щабове в северната част на Черно море, в непосредствена близост до Крим.

„Това не предизвиква у нас никакви опасения.
Такива действия на натовските кораби ще позволят на Черноморския флот за пореден път да отработи разнообразни системи за обективен контрол на надводната обстановка, и не само това“, добави източникът.

„Дюпюи дьо Лом“ е способен да прехваща сигнали от всякакъв вид, в това число спътникови, а също съобщения на електронната поща и телефонни разговори.
„Елетра“ пък е оборудван с 27 системи за радиоелектронно и акустично разузнаване и носи на борда си безпилотен летателен апарат.
ИТАР-ТАСС припомня, че съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море повече от 21 дни.