Премиерът Пламен Орешарски се обяви против удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци. Процедурата била много тежка и имало психологически момент при обсъждането с партньорите от ЕС. Това той разясни на среща с граждански и неправителствени организации. Ако България поиска промяна, няма да бъде правилно разбрана от партньорите си. Удължаването на мораториума е теоретично възможно, но на практика не е реалистично, смята премиерът. Той твърди, че почти 100% е убеден, че процедурата за удължаване на мораториума е много трудна и невъзможна.

През 2004 г. България се е присъединила към подписана ратификация, подкрепена от 28 страни, за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

"Всяка промяна на този договор изисква нова ратификация и на останалите страни. Дори и само една страна да не е съгласна за удължаване на този срок не може да се реализира договора за продължаване", посочи министър-председателят.

Мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци трябва да се удължи и ще се поиска налагането му до 2020 г. Това заяви и обеща на земеделците преди три дни министърът на земеделието и храните Димитър Греков.