Пакистанските талибани изразиха задоволството си от факта, че тазгодишната Нобелова награда за мир не е била присъдена на Малала Юсуфзай.

Говорителят на Техреек-е-Талибан Пакистан /ТТП/ Шахидулах Шахид каза пред АФП: "Удовлетворени сме от факта, че тя не получи наградата. Тя не е сторила нищо значително, така че е добре, че не я получи. Тази награда трябва да бъде присъждана на истински мюсюлмани, които воюват за исляма. Малала е против исляма, тя е светски настроена".

Решението на Нобеловия комитет предизвика разочарование в ДР Конго, където очакваха наградата да бъде присъдена на д-р Денис Муквеге. Неговото име твърдо беше споменавано като на равностоен конкурент на пакистанското момиче Малала за престижното отличие. Докторът създаде болница и фондация за подпомагане на жените, жертви на изнасилвания от членове на местни и чужди военизирани формирования, както и от войници от редовната армия. За неговата страна това е огромен проблем. Всяка година през клиниката в Панци, близо до родния град на доктора – Букаву, на 3 500 изнасилени жени биват извършвани репродуктивни хирургически операции. Преди година д-р Муквеге оцеля при покушение срещу живота му, след като група въоръжени мъже нахлуха в дома му в Букаву и беше принуден да емигрира в Белгия. Той се завърна в родината си през януари 2013 г. Новината, че Нобелът за мир отива в ОЗХО, го завари в САЩ.