Руската компанията АвтоВАЗ ще пусне 3 нови модела до есента на 2014 г. Това съобщиха от ръководството на производителя, след като получиха редица запитвания от журналисти и обикновени граждани.

Най-напред - още през септември, ще се появи Lada Kalina Cross, а месец по-късно ще стартира производството на Lada Largus Cross и на Lada 4x4 Urban. И трите автомобила вече са напълно завършени, като са получили пластмасови предпазители по купето, рейлинги на покрива и увеличен просвет.

Според неофициална информация в основата на Lada Kalina Cross e третият модел на възродената марка Datsun, който предстои също да бъде произвеждан в Русия. През август ще стартира производството на седана on-DO, а през декември на хечбека mi-DO. Очаквания са Datsun Cross, както неофициално се нарича моделът, да се появи догодина, но от компанията-майка Nissan засега не потвърждават това.

За основа на Lada Largus Cross пък е използвана платформата B0 на партньора на АвтоВАЗ – френската компания Renault. Технически руската версия ще е идентична със Sandero Stepway, която на местния пазар се продава под марката Renault, докато в други държави се предлага като Dacia.

Що се касае до градската версия на всъдехода Lada 4x4, при нея промените в с сравнение със стандартния модел ще засегнат както външния вид, така и интериора. Очаква се автомобилът да получи нови джанти, допълнителна окраска на каросерията, пластмасови предпазители и нова решетка на радиатора. Кросовърът ще получи и електронно управление на прозорците, подгряване на огледалата и круз-контрол.

Освен тези три автомобила АвтоВАЗ вече предлага и спортна модификация на Lada Kalina. Второто поколение на модела бе представено преди няколко дни в Москва, като е оборудвано с 1.6-литров бензинов мотор с мощност 118 к.с. Lada Kalina Sport разполага с 2 въздушни възглавници, климатик, подгряване на предните седалки, парктроник и аудиосистема.

На по-късен етап на пазара ще се появи и версията Kalina NFR, при която мощността на 1.6-литровия мотор е 140 к.с. При този модел окачването е преработено, а системата за управление на кормилната уредба – пренастроена. Машината е с усилени спирачки и 17-цолови джанти. Ускорението на спортната Kalina от 0 до 100 км/ч става за 8.5 секунди.