Бившият италиански премиер Силвио Берлускони официално поиска да изпълни присъдата си, като полага общественополезен труд, съобщиха неговите адвокати, цитирани от агенция АНСА.

Берлускони, който получи окончателна четиригодишна присъда на 1 август по делото за данъчни измами Медиасет, намалена на три години въз основа на закона за амнистията, няма да бъде изпратен в затвора заради напредналата си възраст от 77 години. Той можеше да избира между искане за домашен арест и полагане на общественополезен труд.

Процесът обаче ще отнеме време и присъдата ще може да бъде изпълнена едва в идните месеци, може би не преди пролетта на 2014 г. Сега съдът в Милано трябва да реши дали да приеме искането или не. След това в случай на положителен отговор съдът в Рим, където вече е официалният адрес на медийния магнат, ще трябва "да определи конкретно мястото, където той може да положи общественополезния труд", съобщи източник от защитата на Кавалера.

Берлускони заяви през септември, че няма да приеме да полага общественополезен труд като престъпник, който трябва да бъде превъзпитан. Но това решение му оставя по-голяма свобода на движение, отколкото домашният арест.