Министерският съвет одобри позицията и състава на българската делегация за участие в петата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Индонезия. Форумът ще се проведе на 23 и 24 юни в Джакарта под съпредседателството на заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов и генералния директор за Европа и Америка в МВнР на Индонезия Диан Трианша Джани.
По време на сесията ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, енергетиката, туризма, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията, транспорта и др. Ще бъде проведен и българо-индонезийски бизнес форум.
Индонезия е важен партньор за България, особено по отношение на перспективния пазар на АСЕАН. Общият стокообмен за 2013 г. е на стойност близо 72,3 млн. щ. д., като бележи ръст от 27 на сто. Интензифицирането на двустранните отношения през последните две години създава предпоставки за активно търсене на начини за усвояване на потенциала за сътрудничество с индонезийската страна.
Правителството днес одобри резултатите и утвърди протокола от 20-ата сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо научно и техническо сътрудничество, която се проведе в края на м. февруари т. г. По време на заседанията бяха дискутирани актуалното състояние и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията и финансите, енергетиката и минното дело, водните ресурси, жилищната среда и градоустройството, транспорта, земеделието и др. Сесията приключи с подписването на четири споразумения за сътрудничество – в областта на туризма, в областта на информационните технологии и съобщенията, в областта на спорта и за научно и техническо сътрудничество между Селскостопанската академия и Националния институт за агроикономически изследвания на Алжир.