Областният управител на Разград Стоян Ненчев няма да спре решението на общинския съвет в Цар Калоян, в което с обикновено мнозинство се разрешава затворена вече детска градина, да се превърне във временен лагер за сирийските бежанци.

Губернаторът Стоян Ненчев обяви, че няма законови пречки сградата, публична общинска събоственост, да бъде дадена за ползване на Агенцията за бежанците, макар че разпоредителната сделка е подкрепена само от 7 от всичките 13 съветници. Законът за общинската собственост позволява когато прехвърлянето на вещни права е върху организации на бюджетна издръжка, решението да се взема с обикновено мнозинство, заявява в становището си областния управител, който сам е юрист с дългогодишна адвокатска практика.

За да стане факт преотстъпването на права обаче, местният парламент трябва да заседава по темата отново, като квалифицира вида на сделката точно според изискванията на ЗОС, обясниха от областната администрация в Разград.

Още не е ясно, дали общинарите в Цар Калоян ще повторят гласуването си. На извънредната сесия, състояла се в края на септември, местни активисти на "Атака" разкритикуваха остро желанието на кметствотно да приеме бежанци в малката и бедна община.

"Тук хората работят по програми за временна заетост за по-малко от двеста лева месечно. Как ще им обясним защо държавата харчи над 1000 лева за един чужденец?", възрази лидерът на атакистите в града Димчо Юнаков, който прогнозира социално напрежение, ако сирийци бъдат приютени в Цар Калоян.