Сирийски бунтовници избили 190 цивилни жители и похитили други 200 по време на офанзивата си през август в района на гр. Латакия, съобщава Хюмън райтс уоч /ХРУ/. На касапницата били подложени села с предимно алевитско население. Към това течение на исляма принадлежи и президентът Башар Асад, допълва Би Би Си.

Базираната в Ню Йорк организация твърди, че има сериозни основания да твърди, че противниците на режима са извършили престъпления срещу човечеството. Сирийската опозиция се състои от множество въоръжени групировки – според оценка на Джейнс дифенс от средата на септември става дума за около 1000 групировки, в чиито редове има около 100 000 въоръжени лица. Над 10% от тях воюват под знамето на формирования, директно свързани с Ал Каида, други между 30 000 и 35 000 души са радикални ислямисти, които в голяма степен изповядват същите възгледи, като джихадистите, но са фокусирали битката си само в Сирия, а не върху действия в световен мащаб.

От ХРУ са провели разследване на масовото убийство на място и са разговаряли с над 35 души, сред които преживели касапницата цивилни и бойци от двете воюващи страни. В своя доклад с обем от 105 стр. правозащитниците описват как на 4 август бунтовниците са превзели позиции на правителствените войски в района на гр. Латакия и са установили контрол върху 10 алевитски села. И още през първия ден са извършили масовото убийство. В офанзивата са участвали 20 бунтовнически групировки, но главорези от 5 са избивали мирното население: Фронта ал Нусра, Ислямска държава Ирак и Левант, Джаиш ал Мухаджирин уа ал Ансар, Ахрар ас Шам и Сукур ал Из. От ХРУ бързат да подчертаят, че нито една от тези групировки нямала никаква връзка с подкрепяния от Запада Върховен военен съвет на Свободната сирийска армия.

Регионалният директор за Близкия изток на ХРУ Джо Сторк казва, че престъпленията не са дело на отделни бунтовници-ренегати, а става дума за "планирана и координирана атака срещу цивилното население на тези алевитски села". Правозащитниците казват, че радикалните ислямистки групировки, в чиито редове има и чуждестранни бойци – са финансирани от отделни индивиди в Кувейт и страните от Персийския залив. ХРУ призова ООН да наложи оръжейно ембарго срещу групировките в Сирия, които са обвинени в извършването на военни престъпления.