Нова дрога, маскирана като чай, се пласира в родните училища, алармира МВР. Засечени са случаи, при които дрогата се пласира в районите на училищата, местата и заведенията, където се събират предимно тийнейджъри. Такъв е примерът с 15-годишното момче, което миналата седмица бе открито в безпомощно състояние до Средношколското общежитие в Разград, припомнят от полицията.От началото на 2013 година до момента само в ОДМВР-Разград са образувани 10 досъдебни производства срещу разпространители на такъв вид упойващи вещества. Регистрирани са и не малко случаи на употреба на “чай”. Това са близо 30% от общия брой престъпления, свързани с наркотици.

“Дизайнерската дрога” е термин, който описва наркотиците, създадени така, че да заобикалят съществуващите закони. Новите психоактивни субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай.

Тези препарати обаче представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. Употребата им води до загуба на контрол, нервност, подозрителност, обърканост, тревожност, страхови изживявания и заплашителни халюцинации. Лекари съобщават дори за смъртни случаи след употребата им, съобщават още от полицията.

Според специалисти най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което допълнително затруднява контрола върху тях. Законът преследва разпространителите на дрога, а наказателната отговорност за престъпления, свързани с наркотичните вещества, е посочена в чл.354а от НК.