Котката Попи, която на 24 години беше призната за най-старата в света, почина само няколко седмици, след като беше вписана в Книгата на рекордите Гинес, съобщава в. "Дейли мейл".

Котката с кафяви, черни и жълто-кафяви шарки се родила през февруари 1990 г., същия месец, когато Нелсън Мандела беше освободен от затвора. Тя живяла по времето на петима британски премиери и официално беше призната от Гинес на 19 май.

Но миналия петък починала заради проблем със задните лапи и възпаление. Нейната собственичка Джаки Уист заяви, че макар семейството да е знаело, че този ден ще дойде, е съкрушено от загубата.

"Знаехме, че тя е стара, но въпреки това сме много разстроени. Тя се чувстваше зле миналата седмица, беше на антибиотици в сряда заради възпаление, а задните й лапи просто я предадоха. Тя изобщо не приличаше на себе си. Почина в петък, в 15,30 ч, прекарах целия ден с нея, тъй като се чувстваше особено зле", разказа Джаки.

Попи стана най-старата котка в света след смъртта на котката Пинки от Канзас, САЩ, която почина на 23 години през 2013 г. Най-старата котка в историята се казваше Крийм Пъф и живееше в Остин, щата Тексас. Тя доживя до удивителните 38 години и три дни. Не е ясно кой ще наследи короната от Попи.