Френската компания Данон съобщи, че ще затвори до средата на 2015 г. три завода за млечни продукти в Германия, Италия и Унгария и това ще доведе до закриването на 325 работни места.

Компанията съобщи, че в трите засегнати страни продажбите са намалели особено рязко от 2010 г. насам. Заводите, които предстои да бъдат затворени, са в Касале Кремаско, Италия (100 работни места), в Хагенов, Германия (70 работни места) и в Будапеща, Унгария (155 работни места).

Данон уверява, че ще задейства "социален механизъм, позволяващ намирането на професионално решение за всеки сътрудник, който може да бъде засегнат". През февруари м. г. Данон реши да съкрати в идните две години 900 ръководни и административни позиции или 10% от служителите си в рамките на Европа.

Но пазарът на пресни млечни продукти започна да показва някои признаци на съживяване в последните месеци, особено през първото тримесечие на 2014 г., когато продажбите се увеличиха с 3,9%. Положението обаче е различно в отделните страни в Европа със стабилизиране на продажбите на Иберийския полуостров, докато Германия и Италия остават трудни пазари, коментира Данон при публикуването на данните за тримесечието.