"Докато работел за ЦРУ, Едуард Сноудън бил заподозрян в опити за влизане във файлове, до които няма право на достъп, но докладът на неговите началници останал без последствия". Това твърди в свое изследване авторитетният вестник "Ню Йорк таймс".

Шефът на Сноудън изразил в писмена форма подозренията към своя подчинен през 2009 г., когато американецът се канел да напусне работата си за ЦРУ в Женева. Двама високопоставени американски служители потвърдили пред вестника съществуването на документа.

Впоследствие Сноудън напуска ЦРУ и започва работа по договор с американската Агенция за национална сигурност /АНС/. Преди няколко месеца той огласи хиляди секретни документи за тайните програми на АНС за глобално подслушване, извършвано от американските шпионски ведомства както в Щатите, така и по целия свят. Изглежда критичният доклад на началника на Сноудън в ЦРУ от 2009 г. въобще не е стигнал до АНС, преди агенцията да сключи договор с него. В документа шефът на Сноудън пише, че в последно време забелязвал значителна промяна както в поведението на своя подчинен, така и в работните му навици. Вероятно този доклад и подозренията от страна на Лангли са били първото предупреждение за това какво има намерение да направи Сноудън в бъдеще.

Според "Ню Йорк таймс" именно през 2009 г. е имало обоснована причина да бъде преразгледан допускът на Сноудън за работа със строго секретни материали, дейността му в АНС да бъде следена по-отблизо и, по този начин, да бъде предотвратено изтичането на информация.