Първите 80 таксиметрови шофьори сядат на чиновете в БЧК още това лято, а оборудван хеликоптер с медицински екип на борда пък ще бди за сигурността по магистралите към морето и на плажовете. Той ще може да каца почти навсякъде и да помага на пострадали при инциденти. Това става възможно с проект “Активна грижа” на Клуб „Активна сигурност” в партньорство с БЧК, съобщиха на профила си във Фейсбук от Клуба.
Авторите на проекта са си поставали за цел да съдействат на държавата и да разширят възможностите й в областта на първата долекарска и медицинска помощ чрез действия на парамедици и медицински екипи по европейски модел.

От Клуба издават, че веднага след като приключи обучението на таксиметровите шофьори, те ще са готови да оказват първа помощ на пострадали при тежки инциденти и нуждаещи се.

“Много хора ни попитаха защо сме се спрели на таксиметровите шофьори и те дали ще бъдат достатъчно адекватни и обучени, за да се справят с тази отговорност. И отговорът е да, те ще се справят. Те ще бъдат добре обучени в БЧК, така че да може нуждаещите се от помощ да им се доверят. Таксиметровите шофьори са навсякъде по улиците, комуникативни са, имат радиостанции, могат да са за по-малко от минута до катастрофата, например. При едно добро обучение те ще станат едни добри парамедици, които ще започнат да спасяват човешки животи още това лято”, обясниха авторите на проекта от Клуб “Активна сигурност”.