Народното събрание освободи Филип Златанов като председател на КПУКИ.

Гласуваха 171 депутати, "за" бяха 170, против беше 1 депутат. Единственият, който гласува "против" бе депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. "Борисов и Цветанов днес можеха да кажат само едно нещо "Аз не съм въздействал и не знам за такова въздействие", другото нещо, което можеха да кажат, но не казаха беше "Аз си подавам оставката като народен представител, тези двамата нито веднъж не казаха, че не са въздействали върху Филип Златанов, те накрая излязоха от залата и не гласуваха, ние не изпълнихме нашата роля и не показахме са пръст виновните за сегашната ситуация, Цветанов и Борисов", заяви той, обяснявайки отрицателния си вот.

БГНЕС припомня, че на 26 септември Филип Златанов подаде оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Оставката на Златанов бе изпратена до председателя на НС Михаил Миков. В нея нямаше мотиви и беше внесена от неговия адвокат.

Тефтерчето на Златанов стана известно със скандални записки и инициали на политици с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки. В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. В него фигурират инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.

В началото на месец септември депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).