Екип от експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е на посещение в българската столица София тази седмица, където ще разследва твърдения за злоупотреба с еврофондове от висш български съдия. Това съобщи изданието за европейски новини и анализи Europolitics. Според източници от Брюксел, експертите на ОЛАФ ще разменят документи и доказателства, които притежават, с българската прокуратура.
Веселин Пенгезов, Председател на Софийския апелативен съд, бе обвинен заедно с друг магистрат – Петър Петков, който е началник на Военния апелативен съд, през април в присвояване на европейски средства във връзка с проект за 375 000 евро. Двамата магистрати временно са отстранени от позициите се. Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, също е замесена в разследването. Дивизиева, която е бивш шеф на управляващия орган на ОПАК (Оперативна програма „Административен капацитет”), е обвинена в това, че е дала неверни сведения по случая. По думите й обвиненията са „едно голямо недоразумение”.

През 2010 г. Пенгезов бе временно отстранен, заради обвинения в неетично поведение. Сегашното разследване срещу съдията започва още през 2008 г. Пенгезов, който тогава е бил Председател на Военния апелативен съд в София, е отговарял за проекта по модернизацията на електронната информационна система на съда, който е извършван с финансиране от ЕС.

Проектът по-късно е поет от наследника на Пенгезов – Петков. Пенгезов е обвинен в длъжностно престъпление като според прокуратурата той е „нарушил сериозно” правилата за организиране на обществени поръчки. Делото срещу него започва през 2010 г., но според следователите е било „замразено” от правителството на бившия премиер Бойко Борисов. Нов екип, назначен от главния прокурор през 2013 г., който трябва да разследва корупция при висшите магистрати в страната, подновява делото.