Милионерът Николай Банев трябва да подели 9 имота за стотици хиляди левове с доведената си дъщеря Раиса Иванова, реши Софийският районен съд.

32-годишната жена води съдебна битка с бизнесмена за 1/6 от наследството, останало от майка  Дочка Банева. Раиса е дъщеря от първия брак на покойната поетеса и бизнесдама с лекар.

Имотите, които са в София, Ямбол, Троянско, засега са с обща данъчна оценка 280 000 лв. Става дума за апартаменти, ниви и дворове. Във втората фаза на делото те ще бъдaт оценени по пазарни цени от вещо лице.

Решението на съдия Стефан Шекерджийски от Софийския районен съд е от 22 април 2014 г. С него той допуска делба между Банев, сина му Николай и Раиса. Така процесът, който стартира през 2012 г., приключва на първа инстанция. Предстои да се гледа и в Софийския градски съд.

Между
доведената
дъщеря
и пастрока  от
години се води
семейна война


и двамата не пестят обвинения един срещу друг чрез медиите. (Виж интерюто с Раиса Иванова по-долу.)


Отношенията между тях се влошават месеци след като на 30 август 2005 г. Дочка Банева умира след дълга борба с рака. По това време Раиса вече е на 23 г. и е завършила колеж и университет във Великобритания. Брат й Николай, кръстен на баща си, е на 11 г.

Бизнесменът също коментира делото.

“С това дело бе даден ход на съдебна делба. Медиите обаче написаха, че съм осъден, което не е вярно и е абсолютна лъжа.

Присъда няма,
има само ход на
съдебна делба,
и то на първа
инстанция”,
уточни Банев.


Самата Раиса, чийто адвокат по делото е лидерът на ДСБ Радан Кънев, се зарича да започне още дела срещу пастрока си и семейството му. Някои от тях вече са заведени. Пред медиите младата жена твърди, че силно са я засегнали думите на съпругата на Николай Банев Евгения, че на смъртното си легло майка  я е помолила да осинови брат .

След смъртта си Дочка Банева, която се омъжва за Николай Банев на 31 май 1990 г., оставя на наследниците си - съпруг, дъщеря и син, апартамент на бул. “Витоша” със застроена площ 72,91 кв. м. Жилището включва трапезария с кухня, спалня и сервизни помещения. То е придобито по време на брака  с Банев. Купено е през май 2005 г. на етап груб строеж.

Според съдебното решение делбата трябва да бъде в съотношение 4/6 за съпруга и по 1/6 за децата - Раиса и Николай Банев-младши.

Вторият спорен имот, за който се води делото, е също апетитен. Той е дворно място в местността Вилна зона - “Киноцентъра” в “Бояна” с площ по скица 1920 квадрата. В него има и едноетажна масивна постройка с площ 30 кв. м, която разполага със стая, кухня, тераса и мазе. Става собственост на Баневи през 1996 г.
Наследниците трябва да си разделят и дворно място в с. Мало Бучино с площ 981 квадрата, купено също през 1996 г.

Четвъртият имот е двор в Ямбол на ул. “Дарданели” от 367 квадрата. В него има едноетажна сграда с площ 133 кв. м и друга обитаема сграда от 7 квадрата.
Имотът е придобит преди брака между Дочка и Николай Банев. Той е дарение от майката на поетесата, поради което наследствените квоти на съсобственост са по една трета за всеки от съделителите.

Според съда дворът трябва да бъде поделен по следния начин -

15/72 идеални
части за Раиса и
брат  и 42/72
идеални части
за Николай Банев



Имот №5 се намира също в Ямбол. Той е апартамент с площ 42,02 квадрата - кухня, дневна, сервизни помещения, тераса, изба и таван.

Предмет на делото е и дворно място в троянското с. Борима, което се простира на 528 квадрата. В същото село е и седмият спорен имот, който е с площ 2995 кв. м.
Съдът е допуснал делба още на нива в местността Ялията в с. Борима, която се простира на 22 декара, и на ливада от близо декар.

Всички имоти в троянското село са купени по време на брака между Дочка и Николай Банев.

Съдия Шекерджийски отбелязва в решението си, че

първата фаза на
делбата
е установителен
иск,


при който всички страни са ищци и ответници.

Адвокатите на Банев са служебни, определени от Софийската адвокатска колегия.

Те оспорват иска. Единият им аргумент е, че Раиса не е наследник на починалата поетеса. Съдът обаче посочва кога е родена Раиса и кога е сключен бракът между майка й и Банев, от което става ясно, че е наследница. Другият аргумент е, че имотите не били поделяеми.

Предстои делото на тръгне на втора инстанция в Софийския градски съд.

РАИСА ИВАНОВА: НЕ ЗАВИЖДАМ НА БАНЕВИ

- Г-жо Иванова, колко дела водите срещу Николай Банев?
- По съвет на адвокатите си не мога да обявя точния им брой. Делото, спечелено на първа инстанция, е за имоти. Другите са от финансово и морално естество.

- Пастрокът ви обжалвал ли е решението?
- Решението е обжалвано от служебния адвокат, назначен от съда да защитава интересите на г-н Банев. Такъв адвокат е назначен и на брат ми. От жалбата им на 8 страници ще цитирам едно изречение: “От представените по делото удостоверение за наследници, удостоверение за брак и удостоверение за раждане не се установяват твърденията, че ищцата е дъщеря на наследователката.” Излиза, че не съм дъщеря на майка си. В една от медийните си изяви г-н Банев сподели, макар и твърде объркано, че имало “някаква страшна история”, че имам “основания да изпитвам генетичен срам”. Употребява изрази като “взето дете”, “няма други роднини”. За тези твърдения ще му потърся отговорност по съдебен ред, защото са неверни и ми причиняват страдание. За делото на първата инстанция платих на служебния адвокат 4250 лв., на втората трябва да дам още 6307 лв.

- Кога почнаха съдебните ви битки?
- Бяха минали 4-5 г. от смъртта на майка ми, когато осъзнах, че

нямам друг шанс
да получа дори
една стотинка


от Николай Банев както аз, така и брат ми. Всички общи познати ми казваха, че е всесилен, че трябва да му се подчинявам. След като осъзнах това, ми трябваха още 2-3 г., за да си изясня истинското състояние на нещата в материален и финансов аспект. Едно от затрудненията беше, че трябваше да доказвам, че брат ми ми е наистина брат. Съпругата на Николай Банев Евгения не само е осиновила брат ми през май 2008 г., но той се оказа и с нов ЕГН. Така разбрах, че е осиновен. Все пак след люти битки успях да се сдобия с удостоверение за наследници, в което пише, че към датата на смъртта на майка ми Николайчо все пак ми е бил брат.

- Преди да започнете делата, потърсихте ли г-н Банев, за да се разберете?
- Разбира се. След смъртта на майка той ме покани на последното издание на фестивала за деца сираци от балканските страни “Ние сме едно семейство”, който тя организираше чрез своята фондация “Демократична мрежа”, под патронажа на президентшата Зорка Първанова.

Банев казваше,
че винаги
ще ме подкрепя,


че ще се разберем по-нататък. В един момент в дома ми се появиха двама негови пратеници от т. нар. охранители, които ми представиха празна бланка за уреждане на част от финансовите въпроси по наследството на майка ми, подписана от Банев и брат ми.

Аз също трябваше да сложа подписа си. Забележете, всички многоточия в бланката не бяха попълнени. Видът, същността и произходът на тази бланка са част от нещата, които на този етап няма да коментирам.

Имам свидетел и копие от съответната бланка с празни многоточия. Охранителите изпълниха молбата ми да вляза за малко вътре с документа и да си помисля, а те останаха пред вратата. Имаше и други негови предложения.

Преди да предприемем стъпки за делба чрез съда, адвокат Радан Кънев направи много опити да се спогодим доброволно. Изпрати на Банев проект за споразумение за доброволна делба. Напразно. Преди подаването на исковите молби до съда и по другите дела

моите адвокати
многократно
изпращаха
нотариални покани


на Банев и брат ми за доброволна делба. Пак напразно.

- Кога за последно се видяхте с него? С брат си срещали ли сте се?
- С Банев се видяхме за последно преди 6-7 г. на фестивала, за който ви казах. Що се отнася до брат ми, няма да коментирам.

- Завиждате ли на семейството на Банев?
- Един поет беше казал, че между доброто и злото, между дявола и Бога има по-малко от косъм разстояние. Държа на това разстояние. Това не ми позволява да завиждам по какъвто и да е начин на Николай и Евгения Баневи, а най-малкото да мечтая за камъните “Сваровски”, които висят от тавана им. Те впрочем били евтини, защото ги обработвали в Китай - така каза г-жа Евгения Банева в едно интервю.

- Нищо ли не получихте от наследството на майка си? Банев казва, че сте били най-гледаната.
- Докато майка ми беше съпруга на Банев, впрочем тя активно участваше в работата на корпорация АКБ “Форес”, ние, техните деца, никога не сме били делени. Завърших елитен колеж, а после и университет в Лондон. В същия колеж учи известно време и Мария, дъщерята на Банев от първия му брак. Нея също я издържаха - по-късно във Виена, в Испания. Банев заедно с майка ми, брат ми и баба ми присъстваха на дипломирането ми.