Според Основния закон избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното, но според Изборния кодекс сроковете и процедурите, свързани с организацията и  провеждането на изборите изискват миминум 60 дни.
  Известното дотук е, че Сергей Станишев иска в петък,  след като преодолее петия вот на недоверие, кабинетът "Орешарски" да подаде оставка. Ако междувременно ГЕРБ не оттегли вота за финансовата политика на кабинета, петъчна оставка би стартирала така наречената парламентарна рулетка. Според нея, след консултации президентът връчва мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент на първата политическа сила - ГЕРБ. Ако мандатът бъде върнат, което именно се очаква да стане, той  пак се връща при БСП.  Отказът от него води до третия и последен опит за съставяне на правителство като при него президентът може да избира между ДПС и "Атака".  Само теоретична обаче е възможността, макар Конституцията да я описва, за кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.  При провал на рулетката се тръгва към служебно правителство. Това става с указ на президента, с който той разпуска парламента и насрочва предсрочните избори.
  При положение, че  президенът Росен Плевнелиев вече обяви, че свиква Консултативния съвет по национална сигурност за вторник, давайки знак, че е добре там да се договари дата за предсрочните избори, вероятността да гласуваме в края на юли  клони към нулата. За да се промени това,  трябва да бъде променен Изборният кодекс, което може да направи само работещ парламент при наличието и на необходимото за промените мнозинство.