Бълващият газове и издаващ симпатично странни звуци "Трабант", превърнал се в символ на комунистическа Източна Германия, вече е застрашен вид и е на път да изчезне, предаде ДПА.

Едва около 33 000 от "картонените" автомобили, наричани галено Траби, са регистрирани за движение по пътищата от лицензионните власти във Фленсбург към януари 2013 г. За сравнение - през 1993 г., скоро след обединението на Германия, те са наброявали 920 000.

Повечето от оцелелите трабанти - едва 8600, пърпорят из централната германска провинция Саксония, където през 1991 г. е произведен последният екземпляр от чудатия автомобил. Общият брой на произведените трабанти е 3 милиона.

Култовият Траби има своите верни почитатели, а "добрите екземпляри" привличат вниманието на колекционерите. Двутактовият чудак се задвижва от микс от бензин и масло и въпреки че не отговаря на строгите изисквания за автомобилни емисии в Германия, за оцелелите представители на застрашения вид е направено изключение.

В България този модел също има верни фенове. Ежегодно се организира национален фест на трабантчетата, а сред най-любопитните екземпляри у нас са 7-метровата лимузина Trabant и Trabant RS на ателието Kokonja, който разполага с цели 220 к.с.

През 2009 година на автосалона във Франкфурт се появи и възродена версия на популярната кола. Тя носеше името Trabant nT, имаше електрически двигател и модерен дизайн, но за съжаление така и не стигна до пазара.