Най-късно през септември 2014 г. ще има промяна на здравноосигурителния модел. Това каза в „Пирогов” министърът на здравеопазването Таня Андреева.Андреева уточни, че са водени разговори с премиера и с екип от експерти за въвеждане на втори стълб на здравно осигуряване, който ще работи с поне 2% от ресурса на Здравната каса. Министър Андреева допълни, че НЗОК най-вероятно ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността на фондовете, но основно договорите на лечебните заведения ще бъдат сключвани с осигурителните фондове.

Обсъждани били и други варианти, но този е най-вероятният. „Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите”, каза още тя и уточни, че концепцията все още е в работен вариант.

Министърът заяви, че в момента се работи върху създаването на регистър за болните от диабет и недоносените бебета в страната. На следващ етап ще се започне изграждането на регистър за сърдечно болните, както и за психично болните, но това ще се случи през 2015 г.