Огромна част от служителите на ГДБОП отговарят на условията и преминават на работа в ДАНС. Известно количество от тях не отговарят на условията за работа в агенцията. Тяхната бройка е 58.

Това е един нормален процент при всяко назначаване на хора в ДАНС. Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Писанчев призна, че от тях има хора, които не са преминали и теста на полиграф. Писанчев обясни, че е имало дублаж на някои дейности и предполага, че това припокриване на дейности ще бъде избегнато и така ще се повиши ефективността.

 "За държавата е трудно да приеме много бежанци и нямаме ресурс, ние да работим с тези бежанци, за да знаем какви са тези хора", каза той. Писанчев каза, че е създадена пълна организация с всички други институции, работят заедно и припомни, че има вече известни резултати. "За момента не сме идентифицирали такава", така отговори на въпрос дали има заплаха за националната сигурност и посочи, че работят по въпроса и когато се идентифицира нещо такова реагират мигновено, като припомни 4 – те задържани, като потенциална заплаха.

Владимир Писанчев обясни, че бежанският поток започнал да нараства в момента, в който се обяви опасността от военен удар. "Правим всичко възможно да реагираме", каза той. "Много малко хора за прекалено много хора", така той отговори на въпрос дали има проблем с броя на агентите, които работят в тази поска. От ДАНС търсят решение, необходимо е финансиране, търсят помощ за това как други страни се справят с този проблем.

Писанчев посочи, че търсят хора с арабски, намират и каза, че решават проблеми в ход. Не сме се сблъсквали с такива проблеми като такава бежанска вълна и за нас е проблем на ресурс да отделим изведнъж толкова много хора, обясни той. Председателят на ДАНС каза, че това е специфичен проблем.