Папагал дивее на песен на Криско. Луди танци върти на парчето "Идеал Петрофф" най-новият обитател на варненския зоопарк – Роко. Той е говорещ папагал от вида какаду. Историята му е интересна, но и малко тъжна, тъй като се е наложило да се раздели с любимата си стопанка, разказва шефът на зоокъта Иванка Стоянова, пише Petel.bg .
10-годишният Роко допреди около две седмици живял в един варненски офис, където собственичката му се грижела за него. Тъй като птицата е изключително общителна и обича да си играе и да си приказва с хората, много страда, когато се наложи да остане сам за повече от час. Ето защо досегашната му стопанка на заминаване от офиса казвала: "Баба отива на пазар, ще се върне след малко". И така до другата сутрин. За съжаление обаче дамата се разболяла тежко, което вече не й позволява да се грижи за своя пернат любимец. "Жената разказа за какво става въпрос и попита дали ние не можем да поемем грижите за Роко. След като проверихме всички документи и се убедихме, че буквата на закона е спазена, папагалът стана наш чрез договор за дарение", обясни Стоянова. Сега новият дом на Роко поне докато се адаптира към новото място, е клетка, поставена на метър от офиса на зоопарка, за да може той да има постоянна компания или поне да вижда служителите на парка. "Той обича да е с нас, но когато всички имаме работа и го оставим сам, започва да вика и вдига голяма врява", обяснява Стоянова. На този етап обаче Роко не може да бъде пуснат да лети и да се разхожда свободно в двора, тъй като още не е свикнал с новото място и може да не намери обратния път.

Като един офисен питомец Роко добре имитира телефонни мелодийки чрез свирукане, а когато чуе характерния тон на "Нокия", се провиква: „Ало, ало“. Служителите на зоопарка пък са открили, че птицата е почитател на песента на Криско "Идеал Петрофф". Чуе ли я, разперва големия си жълт гребен и започва да се клати в такт наляво-надясно, като дори се опитва да казва някои думи.

Роко обича да се грижи и за чистотата си. За целта си има собствена четка за зъби, с която си реши перушинката. Най-обича обаче да му казват "мили-мили" и да го почесват нежно по главата. "Това направо го разтапя, няма насита. Но Роко и се ядосва. Не обича да му досаждат по всяко време. "Има хора, които твърдят, че са го чували да използва грозни думички, но аз лично не съм убедена", казва шефката на зоокъта. Обяснява, че папагалите какаду живеят доста дълго. Могат да достигнат до 90 г., но средно живеят около 40-60 години. "Искаме както при тигъра Геро, когато Роко навърши 15 г., да можем да му намерим две госпожици, които да ухажва и да си направи свое семейство", коментира още Стоянова, докато бялата птица се гушка в ръцете й.