Тонове дарения за бежанците в Пъстрогор са на боклука. Почти всички дрехи дарени им от мюфтийствата бяха изхвърлени с мотива, че имат нужда от статут, а не от дарения, съобщи bTV.Три камиона с дарения от мюфтийствата в Хасково, Кърджали и Крумовград превърнаха дома за чужденци в Пъстрогор в бунище.

Дрехите трябваше да стоплят сирийските бежанци, но те не ги поискаха. „Аз имам достатъчно пари във банка в Турция и мога да си купя сам дрехи. Искам само статут. Хората тук взеха каквото им трябваше, но дрехите бяха прекалено много”, каза Самир Мажди.

Надуя Абхатали заяви, че иска само статут за нея и децата й. „Не искам дрехи, не искам нищо друго.”

Така дарението се превърна в проблем, с който ръководството на дома трябва спешно да се справи. „Между другото има домове на възрастни хора, на сираци, на психично болни, към които могат да се насочат, но тука това се разхвърля, снощи дъжда го наваля. Аз нямам възможност, нямам транспорт да организирам преразпределението”, коментира Жельо Желев - директор на дома в с. Пъстрогор.

От мюфтийството също не разполагат с транспорт, за да си вземат обратно дрехите. Има и идея дрехите да бъдат раздадени на ромите от Свиленград. Така поне помощта ще стигне до някой, който наистина се нуждае от нея.

Преди два дни бежанците в "Овча купел" в София изхвърлиха даренията на улицата. Около общежитието беше пълно с дрехи, които българите са дали, за да помогнат на сирийците, които бягат от войната в родината си.