Народните представители приеха днес на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани с правото на майчинство за осиновители със 101 гласа "за", 3-ма – "против" и 1 - "въздържал се", предаде репортер на БГНЕС.

Според приетите текстове майката осиновителка може да ползва платен отпуск поради бременност, раждане и осиновяване в размер на 365 дни от деня на предаване на детето от институцията. И ако то не е навършило пет години- до навършването им. Създава се възможност за бащата осиновител също да ползва този отпуск след навършване на 6 месеца от датата на предаването на детето, със съгласието на майката, но най-късно до навършване на 5-годишна възраст за детето.

След изтичане на 365-те дни, ако детето не е навършило 5-годишна възраст, осиновителката ще има право на допълнителен отпуск за отглеждането му в размер до 365 дни, най-късно до навършване на 5-годишната му възраст и при условие, че детето не е настанено в детско заведение. Промените слагат горна граница, 5-годишна възраст на детето, защото след тази възраст то задължително следва да посещава групите за предучилищна подготовка. Депутатите удължиха срока за предложения между първо и второ четене.