Три часа продължи представянето в Брюксел на постиженията на България през първите седем години от членството на страната в Европейския съюз.

Събитието, което бе открито от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се проведе в зала "Алтерио Спинели" на Европейския парламент в белгийската столица, съобщиха от правителствената пресслужба. На представянето на оперативните програми присъстваха над 200 гости, сред които Валтер Дефа, генерален директор на ГД "Регионална политика" на ЕК, Реналдо Мадментс, началник отдел в същата Генерална дирекция, Филип Хат, ръководител на отдел ГД "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК, представители на кабинета на европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хаан, служители в Европейската комисия и Европейския парламент, дипломати. На събитието присъстваха още министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието и науката – Петър Киров и Иван Кръстев.

"На членството на България в Европейския съюз не трябва да гледаме само като на източник на финансиране", заяви при откриването на събитието вицепремиерът Златанова. Тя бе категорична, че е крайно време в България политизирането на европейските фондове да престане, защото "това не е в полза на подобряване тяхното усвояване". Зинаида Златанова цитира социологическо проучване, според което 70% от българите подкрепят членството на страната в ЕС, което е ясен знак за високото доверие към европейските институции и за значението на европейските фондове за България. Заместник министър-председателят, отговарящ за координацията на средствата от ЕС за България, посочи още, че ползите от европейското финансиране за България се усещат от гражданите ежедневно. Зинаида Златанова отбеляза, че над 100 хил. българи са намерили работа вследствие на преквалификация, която е била възможна чрез европейско финансиране. Вицепремиерът съобщи, че над 700 са сградите от обществено значение, които са реновирани със средства от европейските фондове.

Вицепремиерът изрично подчерта, че разпределението на средствата и в новия програмен период ще се базира на провеждането на реформи и постигането на резултати. Златанова бе категорична, че е от съществено значение европейското финансиране да достига до точните и най-нуждаещи се места.

Зинаида Златанова благодари на всички присъстващи за усилията, които са положили през първите седем години от членството на България в ЕС и изрази очакването съвместната работа да продължи и в периода 2014-2020 г. Събитието в белгийската столица се проведе в рамките на европейската инициатива "Дни на отворените врати", в която България се включва за първи път в 11-годишната история на форума. Водещ на събитието бе популярният актьор Башар Рахал, а след представянето на оперативните програми се проведе и кратък фолклорен концерт на ансамбъл "От извора". Българското участие се проведе в рамките на проект № 0103-ЦИО-3.1 "Популяризиране на добри практики по Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и подготовката на програмен период 2014-2020 г." Проектът се финансира от Оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.