Новият украински президент Петро Порошенко се надява Русия да бъде наказана за „трагедията“, сполетяла неговата страна тази година.
Но въпреки анексирането на един украински регион и поощряването на бунт в други два,

Украйна няма как да скъса отношенията с Кремъл и трябва да търси разбирателство с Русия.
каза президентът в интервю за американското списание „Тайм“.

Интервюто – първото на Порошенко като президент – е публикувано днес на сайта на списанието.

„Може би някои украинци биха предпочели да имаме за съсед Швеция или Канада, но наш съсед е Русия. Затова не можем да имаме твърда сигурност без диалог и разбирателство с Русия“, подчерта президентът.

Той посочи, че още през първия ден на поста си е имал маратонски разговор с руския посланик в Киев – Михаил Зурабов.
Позициите на двете страни си остават твърде отдалечени една от друга, но Порошенко запазва

„предпазлив оптимизъм“

за възможността да бъдат възстановени нормалните отношения с Москва. Но какъвто и напредък да бъде постигнат към прекратяване на огъня между украинските въоръжени сили и проруските бунтовници в Донецка и Луганска област, Порошенко няма намерение „да прави мили очи“ на Путин. „Честно казано, не се интересувам какво гражданинът Путин мисли за моята страна“. Ако той подлага на съмнение правото на Украйна да съществува в сегашните си граници, най-добрият начин да го убедим в противното е да изградим мощна армия и добре функционираща икономика, отбеляза Порошенко.
За да укрепи позициите си като силна, икономически развита и единна държава,

Украйна се нуждае от всестранна подкрепа от страна на Запада,

включително и военна, подчерта новият президент. „Тази помощ може да има най-различни форми – от предоставяне на разузнавателни данни до военни технологии, от затваряне на нашето въздушно пространство до въвеждането на морска блокада“ (в случай на външно нападение), каза Порошенко. Той съобщи, че е обсъдил такива варианти на взаимодействие в разговора си с американския президент Барак Обама миналата седмица, повдигнал е тези въпроси и в разговора си с вицепрезидента Джо Байдън, който бе в Киев на церемонията по встъпване в длъжност на украинския президент през уикенда.
Порошенко обаче призна, че

никоя западна държава досега не се е съгласила да даде някакви гаранции за сигурност на Украйна,

нито да поеме твърд ангажимент за преразглеждане на т.нар. Будапещенски меморандум – споразумението между САЩ, Русия и Великобритания от 1994 г., което трябваше да гарантира териториалната цялост на Украйна. С анексирането на Крим през март Русия наруши това споразумение, което е убедило Порошенко, че

дори и Съветът за сигурност на ООН вече не е в състояние да предотврати конфликт
между великите сили, което „показва, че старата система вече не работи“.


Порошенко си поставя скромни цели – освен спиране на кръвопролитието в Източна Украйна, той би желал Русия да предложи нов „модел на поведение, модел на гаранции“, които да позволят да се върне някакво усещане за стабилност, но засега не вижда такава възможност, подчертава сп. „Тайм“.
Междувременно новият президент на Украйна назначи за ръководител на кабинета си бивш медиен шеф, предадоха световните агенции. Четиридесет и две годишният Борис Ложкин е основател на Обединения медиен холдинг – група, контролираща 15 интернет сайта, осем радиостанции и осем печатни издания, сред които и украинската версия на сп. „Форбс“.

Порошенко имаше дялово участие в медийния холдинг до лятото на 2013 г. Тогава групата беше купена от Сергий Курченко, скандален бизнесмен, близък със сваления президент Виктор Янукович. Сега Курченко се издирва за финансови злоупотреби.
Новият президент на Украйна избра за свой говорител Святослав Цеголко, 35-годишен журналист, който от 2004 г. работи за телевизия Канал 5, собственост на Порошенко. Тя активно подкрепяше прозападната Оранжева революция през 2004 г. и проевропейските бунтове от миналата зима. В телевизията Цеголко беше водещ и главен редактор.