Българи полудяха по евтините къщи в Царево, Китен, Лозенец Варвара и Приморско. Брокери отчитат ръст на сделките на този сегмент на пазара. Главно софиянци и в по-малка степен пловдивчани инвестират спестяванията си за покупка на морски вили, които са значително по-евтини от тези в годините на бума. В момента частните съдебни изпълнители предлагат много имоти в региона на длъжници, които от своя също ги продават чрез агенции за да набавят свежи пари. Цените, на които се случват сделките, са около 50-60 хиляди евро. На пазара се предлагат имоти и за 100-130 евро, но към тях има слаб интерес, съобщава "Флагман".

Не малко на брой са и желаещите да закупят парцел край морето за да си построят къща. Търсят се терени около 500-1000 квадратни метри, които задължително да са в регулация. Предложения обаче рядко се появяват. Цените, на които се предлага земята с комуникации, са около 80 евро на квадратен метър.

Все повече намалява интересът на руснаците за апартаменти във ваканционни комплекси в този район. Повечето изповядани сделки през последните месеци с руски инвеститори са със започнати преговори от преди година. Руснаците предпочитат северните морски курорти.