Историята на двегодишната Стефи трогна до сълзи здравния министър Таня Андреева. В студиото на Нова телевизия бе показан репортаж за малкото момиченце, което е било оперирано от тежка киста в Турция и сега чака животоспасяващата химиотерапия. Майката на детенцето е безработна, а таткото получава едва 600 лева. Макар и с оскъдни средства, родителите са решени да се борят за живота на момиченцето. В Турция за химиотерапията им искат 93 000 евро. За тези пари Стефи трябва да премине 58 курса.

„Като отидем на детските площадки, тя седи десетина минутки и ми казва: „Хайде да си ходим вкъщи“. И очичките й пълни със сълзи. Защото не може да си играе като другите дечица“, споделя майката. Когато разбрала диагнозата си, Стефи споделила с куклите си: „Аз имам киста“. Рано порасналото детенце чака своя ред за лечение. Докато родните чиновници преценят как и според кои разпоредби да действат.

„Фондът е заплатил лечението на детето в Турция, но е отказал да заплати химиотерапията, тъй като всяко лечение, което може да бъде реализирано у нас, не се заплаща в чужбина. За да има пари и за други дечица. Вероятно това е причината да бъдат отказани тези средства. Нашата детска клиника по онкохематология е една от най-добрите в Европа. Видяла съм препоръките на експертния съвет, че тези курсове химиотерапия могат да се реализират тук“, коментира в студиото здравния министър.

Според Таня Андреева Фондът за лечение на деца не е имал ресурс и това е една от причината да бъде уволнен досегашният му директор. „За мен по-важните аргументи бяха, че е било забавено придвижването на документите на деца с повече от 130 дни“, заяви Таня Андреева.