Всеки шофьор да се праща през 15 години на теоретичен и практичен изпит, както когато е взел книжка, за да защити правото си да е зад волана. Тази идея за промяна в Закона за пътищата, идваща от Съюза на българските автомобилисти (СБА), ще бъде дискутирана от браншови организации в края на месеца, съобщи шефът на СБА Георги Янакиев пред "Телеграф". Ако бъде одобрено от експертите, предложението ще бъда "облечено" в законов текст и ще влезе за обсъждане в парламента в началото на 2014 г. Получи ли "да" от депутатите, идеята ще стане факт от началото на март месец.

"Светът се променя много бързо. Някои неща се забравят, реакциите се забавят. Затова проверовъчният изпит със сигурност ще е от полза", категоричен е Янакиев.

От няколко неправителствени организации ще настояват и за засилен контрол над шофьорите, след като навършат 50 години. Водачите в средна и напреднала възраст да бъдат пращани на листовки и кормувани, щом станат на 50 и на всеки 10 години след това, гласи друго предложение за промяна в Закона за движение по пътищата. "Тук вече става дума за отслабени реакции и забравяне. Контролът е задължителен", заяви шефът на СБА.

Освен за зрелите зад волана, експертите мислят какво да променят и при "зайците" на пътя. От СБА смятат, че трябва да вземем опит от Австрия, където от 2003 г., след като някой вземе шофьорска книжка, тя се води временна за година и половина.

"През това време водачът минава три допълнителни курса, на които се учи как да реагира в критични моменти, как да спира при хлъзгав път, как да навлиза в завои", разказва Георги Янакиев.