Първото дело, по което бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подсъдим не тръгна днес. Причина стана отводът на съдия Димитрина Ангелова заради предубеденост.

Прокуратурата поиска отвод на председателя на съдебния състав по делото срещу Цветан Цветанов - Димитрина Ангелова с мотив - публикации в медиите за близките й отношения с адвоката на Цветанов – Менко Менков. От прокуратурата посочиха, че има съмнения за безпристрастност. Самият Менко Менков нарече медиите, които са цитирани, "булевардни издания". Той представи копие от три искови молби срещу три вестника заради публикации в тях. Адвокатът заяви още, че целта е отлагане на делото. За Цветан Цветанов нямало значение кой е съдията, защото той иска бърз, открит и ясен процес.

След като си направи отвод, съдия Димитрина Ангелова беше категорична, че тя като председател на състава притежава воля, професионален и личен морал, за да проведе безпристрастен съдебен процес. Тя подчерта, че информацията в цитираните издания е несериозна.

Ангелова изтъкна, че очевидно има влияние на медиите върху прокуратурата и че делото е натоварено с изключително високи обществени очаквания. Съдията допълни, че съдът е една от малкото независими съдебни институции и заяви, че тази независимост е отстоявана с изключителните усилия и работа на съдиите. Тя каза, че заради обществената натовареност на процеса не бива да има съмнения за безпристрастността на съдебния акт.

Така, де факто, първото дело, по което Цветан Цветанов се изправи като подсъдим не успя да тръгне днес. Предстои отново да бъде избран съдия по него.

Бившият вътрешен министър дойде за старта на делото си днес, освен с адвокат Менков и с германеца Ханс-Петер Ул. "Какво да ви кажа не е приятно, но когато знаеш, че всичко това е един процес, който е с широк обществен отзвук. Но аз знам, че като министър на вътрешните работи съм се стремял винаги да работя в интерес на България, на силна Европа. Затова българската правоохранителна система получи високи оценки точно от нашите евроатлантически партньори", заяви Цветанов, отговаряйки на въпрос затова как се чувства от другата страна. Той каза, че трябва да вярваме в съдебната система. "Разбира се, че трябва да вярваме в съдебната система, защото тя е институцията, която решава дали едно лице е виновно или не е виновно", посочи бившият вътрешен министър. Цветанов обаче отказа да отговори на въпроса кога е започнал така да вярва в съдебната система с репликата: "Спирам до тук". Германският защитник също каза, че искането за отвод на председателя на съдебния състав Ангелова е неоснователно и съдът да го отхвърли. Той подчерта, че Цветанов има право на бърз процес.

Оказа се, че Цветанов има и трети адвокат – Борис Велев. Той също се присъедини към искането. Цветанов заяви, че искането на прокуратурата е неоснователно. Той даде за пример, че в миналото си в едно от цитираните издания бил обвиняван в любовна интрига.

На 24 юни тази година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП, бел.ред.), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

По делото бе установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи, бел.ред.) е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!".

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.