Бързането на лидера на БСП Сергей Станишев, който поиска предсрочни избори до края на юли, издава паника, смята лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева.

"Сергей Станишев отвори „Гранд каньон“ в БСП, очевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника", коментира тя.

Да се правят избори по време на лятната отпуска според нея е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори.

Станишев първо излиза с призиви за въвеждане на задължително гласуване, няколко дни по-късно иска избори, на които хората няма да излязат да гласуват, защото са в отпуск, подчерта Меглена Кунева.

Дори да бъде подадена оставка в петък, предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от датата 16 август, коментираха още юристите на партията на Кунева.
Зам.-председателят на ДБГ Йонко Грозев добави, че провеждане на избори през юли е възможно само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство.

Подобен опит на БСП би бил грубо погазване на Конституцията, коментира зам.-председателят на ДБГ, като добави, че опити да се избяга от служебно правителство показват, че БСП не знае какво прави.

Разграничаването на БСП и лидера й от т.нар. експертно правителство „Орешарски“ е потвърждение, че със задкулисното управление, без коалиционно споразумение и без поемане на ясна политическа отговорност, не може да се управлява, категорична бе Меглена Кунева, която призова президента за решения в полза на гражданите, а не на загубили доверието на хората партии.