Кракът ми не е стъпвал в Министерството на вътрешните работи, заяви Иван Иванов след като бе изслушан от конституционните съдии.

"Поддържам становището си, че няма несъвместимост. Няма акт за встъпването ми в длъжност, няма изразена воля за подобно нещо, няма разписани документи. Тезата, че за няколко часа съм бил заместник-министър не важи,", каза на излизане от Конституционния съд Иванов. Той обясни, че днес за първи път е видял становището на МВР по казуса. Иванов призна, че се е запознал с вътрешния министър Цветлин Йовчев в парламента по време на парламентарния контрол.

Въпреки споровете около това дали той е депутат или не, от юли досега Иван Иванов е внесъл 4 законопроекта и е отправил два въпроса към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на парламентарния контрол. "По Конституция и по Правилника за дейността на Народното събрание аз съм народен представител и имам задължения, няма нормативен акт, който да казва, че народен представител не трябва да ходи на работа дори и да е образувано подобно дело", коментира той.

Тезата ни е ясна и точна, казусът за нас е ясен от фактическа и юридическа гледна точка. За да бъде едно лице заместник-министър това е резултат от сложен фактически състав. Единственото, което имаме е заповед на премиера за назначаване на едно лице за заместник-министър без да е изразена воля от това лице да бъде на тази позиция, няма изразено негово съгласие, няма встъпване в длъжност, коментира процесуалният защитник, с когото Иванов се яви днес пред конституционните съдии, адвокат Петър Илиев.

Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, а часове по-късно беше освободен от поста, след разкрития, че е бил свързан с групировката СИК.

КС изиска от Министерския съвет в 7-дневен срок да представи цялата преписка по назначаването и освобождаването на Иван Иванов като зам.-министър на вътрешните работи. Това включва и всички документи, представени от него и служебно изготвени, включително акт за встъпване в длъжност и подадена от Иванов оставка със съответните резолюции.