Ще свикам извънреден Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) във вторник следващата седмица. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев пред журналисти.
„Искам да заявя на нацията, че се отнасям много сериозно към своя ангажимент като държавен глава. Имам постоянен диалог и контакт с политическите лидери. Не мога да приема да се захвърлят дати за изборите през медии. Това, което ще направя, за да приключим на този етап по най-достойния начин и да покажем отговорно отношение и демократичен подход от българския политически елит към политическата и парламентарната криза, е да свикам КСНС, това ще бъде извънреден КСНС, който планирам за следващата седмица във вторник”, каза президентът Плевнелиев.

„КСНС е мястото, където всеки един от политическите лидери ще може да каже своите аргументи и се надявам като резултат от този КСНС да имаме първо, дата за избори, която е работеща както за политическите лидери, така и за гражданите. Второ, да имаме съгласие за процедура за избор на еврокомисар за България. Трето, да имаме съгласие за важни реформи, които не ни чакат, и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани – визирам „Южен поток”, визирам спрените еврофондове по две оперативни програми, които могат да станат четири. От ЕК разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – ОП „Транспорт” и ОП „Конкурентоспособност“. Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент”, допълни Росен Плевнелиев.