Ако на този пленум мандатоносителят БСП е взел своето окончателно решение, коментарите са излишни. Решава мандатоносителят. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.
„Време е за отговорни консултации. Естественото им място е при държавния глава“, допълни лидерът на ДПС в краткото си изявление. Той изтъкна, че президентът вече е насрочил Консултативен съвет за национална сигурност - „безспорно легитимен формат“, който би могъл да обсъди едни предсрочни избори. Местан изтъкна и историческия опит на съвета в решаването на подобни казуси.

Пресконференцията на ДПС в четвъртък не заслужава оценки като „произнесена присъда над кабинета Орешарски“, каза още Местан относно изявлението си от миналата седмица.

„Ние докрай останахме лоялни на кабинета „Орешарски“ с тезата си, че рамките на 42-то Народно събрание няма възможност за реализиране на друга формула на управление, освен програмен кабинет с министър-председател Пламен Орешарски“, заяви Местан.

Той обясни, че след пресконференцията на ДПС миналата седмица е станало ясно, че Движението за права и свободи не предопределя, "защото нищо не може да предопредели, а само да ускори взимането на правилни решения в интерес на българските граждани."

ДПС изрече най-вярната позиция за "Южен поток", а именно, че това е много важен проект за България, който не може да бъде реализиран въпреки Брюксел, а само с диалог, допълни още лидерът на движението.