Приемането на повече калории на закуска помага за загубата на излишни килограми, твърдят италиански учени.
Специалисти от свободния университет Сан Рафаел в Рим подложили две групи жени на идентични хранителни режими – здравословна средиземноморска диета с 600 калории по-малко, отколкото участниците са приемали преди.

Единствената разлика била, че двете групи се хранили в различни часове на деня, пише "Дейли мейл“.
Първата група приемала 70% от дневния прием на калории на закуска и на обяд. Втората група пък приемала 55% от калориите на закуска, а останалите следобед и вечер.

Оказало се, че всички участнички в проучването са намалили теглото си, но тези, които са закусвали по-стабилно, са отслабнали повече.
Дамите, които хапвали по-обилно сутрин, намалили и обиколката на талията си малко повече, отколкото другата група жени.

Причината е, че повечето калории, които се приемат на закуска, могат да бъдат изразходвани през деня, смятат специалистите.
Резултатите от друго изследване пък доказаха, че самотата, изнервянето и депресията имат негативен ефект върху храненето, съобщи вчера сп. "Сианс е авнир".
Ако човек се чувства самотен, изнервен или депресиран, храненето му е по-лошо в сравнение с това на хората, при които този вид емоции предизвикват по-скоро загуба на апетита.

Самотните, изнервените и депресираните са склонни да похапват снаксове и храни с голямо съдържание на мазнини и захари, които улесняват затлъстяването.
Изводът - усмихвайте се и похапвайте стабилно на закуска.