БСП изненадващо поиска извънредни парламентарни избори още през следващия месец - юли. Това обяви на днешния пленум на левицата партийният лидер Сергей Станишев.
"Няма да има време за тънки сметки. България няма нужда от парламент и правителство на изкуствено дишане. Избори през юли - до края на месеца, е възможен и реалистичен вариант. Най-добрият", каза Сергей Станишев.

"Честната позиция е изборите да са незабавни. България не може да си позволи ситуация на политическа нестабилност. А това поставя под риск икономическата и енергийната ситуация в страната. Три или четири месеца на икономическа нестабилност ще се превърнат в агония. И цената отново ще бъде платена от обикновените хора. Това заяви на Националния съвет на БСП лидерът на партията Сергей Станишев и допълни: „БСП не се е вкопчила във властта, искам всички да разберат това“, заяви лидерът на партията.

„БСП не превърна тези избори в лична кауза и лична битка. Затънахме в критики и самокритики, вместо да започнем кампания, в която да изтъкваме себе си. Но искам да кажа само едно – можем да сме силни единствено, ако имаме нужната подкрепа в нужния момент“, заяви Станишев.

„Ние платихме цената на насажданото мнение, че БСП е мандатоносител, а ДПС – водещата партия в управлението. За съжаление имаше индикации, които затвърдиха това мнение. Ние се оказахме неумели и нерешителни в управляването на властта. Сами си перчихме. За колко политики имахме предложения, на които сами яростно се противопоставяхме един на друг", подчерта Станишев.

"На трето място – никой не може да изчисли какъв удар ни нанесе проектът АБВ. Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство, и на мандата на правителството. Не успяхме и сме свидетели на процесите, които протичат днес", заяви лидерът на БСП.

"След резултата на евровота стана ясно, че кабинетът трудно ще издържи до края. Но все пак стана ясно, че двете партии трябва да се държат взаимно координирано. Очаквах от ДПС да излязат с „присъда“ на кабинета „Орешарски“. Искам днес да кажа ясно – заслужаваше ли си да се нагърбим с този мандат? Нека да попитам – забравихте ли как изглеждаше България на колене? Забравихте ли демонстрацията на просташка безнаказаност и правенето на политика с неполитическа средства – което беше запазена марка на управлението на ГЕРБ", посочи Станишев.

"Спомняте ли си мълчанието на медиите и преобладаващата сред тях сервилност? Същите тези медии, които днес освободени от страха се опитват да измият срама с яростна атака срещу БСП. Казвам всичко това, защото трябва да помним – откъде тръгваме и накъде вървим. Битката за нормализацията на България е едва в началото. Трябва да кажа честно – насила не можеш да даваш, насила можеш да вземеш. Кризата в управлението засили политическата нестабилност. Неотложно стана хората да кажат ясно – какво искат да им се случи. Дали искат Борисов на власт, дали искат Цветанов като вътрешен министър, дали искат Бареков като премиер", заяви лидерът на БСП.

"След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването на това правителство. Нито министри, нито премиер заслужават да носят отговорността на това правителство. Затова трябва да си подадат оставката – веднага след вота на недоверие. Утре трябва да защитим фискалната политика на правителството. В следващите дни и седмици очаквам всички министри, включително и премиерът да защитят своето достойнство. Те нямат какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност", заяви Сергей Станишев.