Части от златен кръст и ръкописна библия, както десетки монети са открити при ремонтните дейности на остров Света Анастасия край Бургас.

Вещите са били скрити, заради пиратските набези. Някои от тях са били зад олтара в църквата, разказа кметът на Бургас Димитър Николов. Част от тях ще бъдат експонирани и в музея на острова. Ремонтите дейности вече са на финала си, а през пролетта на следващата година, когато е построен и катамаранът, островът вече ще е достъпен за туристи. Някогашният манастир е реконструиран, там ще се помещава музеят и хотелската част.

В музея ще се пресъздава историята на острова, различните му приложения през годините – като манастир, като затвор. Църквата на "Света Анастасия" е възстановена. Тя е от периода между 12 и 14 в., реконструирани са и стенописите.

По проекта е възстановена и манастирската лекарна, където ще се отглеждат лековити билки. Легендите говорят, че хора от сушата са идвали заради тинктурите на монасите. В ресторанта на острова "100 години назад" пък ще се приготвят стари, автентични рецепти от региона, основно с риба и морски продукти. Островът е възстановен почти до автентичния си вид – от сградите до настилката. 20 туроператори вече са посетили остров "Св. Анастасия" и има интерес той да бъде включен в туристическите дестинации.