"Категорично заявяваме, че имаме пряка заплаха за националната сигурност с действията на сегашното правителство и хаотичния ход, който демонстрирахме".

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос за спирането на проекта "Южен поток", предаде репортер на БГНЕС. "Виждате, че ние в едната или в другата посока ще бъдем потърпевши, защото трябва да има наказателна процедура или арбитраж, където нещата също ще имат финансови измерения и последствия за българската държава", подчерта Цветанов.

Според него, когато българско правителство не се съобразява с позицията на ЕК и на европейските държави, при всеки важен геостратегически проект, свързан с цялостната политика на ЕС, определено има заплаха за националната сигурност.

Цветанов обясни, че това е така, защото "ние превръщаме България в страна, която бива цитирана навсякъде за това, че се отдалечава от евроатлантическата ценност, както и за държава, която е декларирала и се е старала да я отстоява през последните години от момента, в който сме приети като член на НАТО и ЕС".

Вчера от ГЕРБ казаха, че ще поискат изслушване на премиeра Пламен Орешарски и министъра на икономката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес Цветанов заяви, че на базата на дадената от тях информация, ще направят всичко възможно евентуално да бъдат изслушани вицепремиерът Цветлин Йовчев, както и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.