Ако изборите бяха в края на септември, в парламента биха попаднали четири политически формации. Това показва новото изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 21-28 септември.

Освен БСП, която има преднина пред ГЕРБ, депутати биха имали още ДПС и Реформаторския блок. За БСП ще гласуват 18,5%, за ГЕРБ – 16,6%, за ДПС – 5,8%, а за Реформаторския блок – 5,6%.

Шанс за народни представители има още и НФСБ, която засега остава "под чертата", като националистическият вот е представен още и от "Атака" с 1.4% и ВМРО с 1% . От останалите партии и движения, които участваха в последните парламентарни избори, изследването регистрира електорално присъствие с по 0.9 % на партията "Глас народен" на Светльо Витков и на непартийното Движение "Модерна България".

Изводът е, че силите в челото са почти изравнени, а избирателите не припознават ясна алтернатива на "старите" партии на прехода.

Ключовият за днешната политическа ситуация въпрос – да има или не предсрочни избори, като че ли не мобилизира електорална енергия в обществото ни. Малко повече от половината от респондентите – 54.2% - отговарят, че ако към момента на провеждане на сондажа (21.09 - 28.09.) има парламентарни избори категорично и по-скоро ще гласуват. Нерешилите дали да участват в евентуален вот са 15%, а общо 21.5% по-скоро няма да отидат до урните.