Хората по света стават по-заможни, а световното богатство е достигнало 152 трилиона долара през миналата година. Това сочи доклад на Boston Consulting Group.

В същото време се забелязва тенденция на преместване на паричните потоци от Западна Европа към Азия. Благосъстоянието на домакинствата в региона, с изключение на Япония, е нараснало с 31%, достигайки 37 трилиона долара.

В анализа на  Boston Consulting Group са включени парите в брой, депозитите, акциите и други активи, притежавани от домакинствата. В него не влизат имотите и луксозните стоки.

Броят на милионерите също бележи сериозен скок.

"В почти всички страни растежът на частно богатство се дължи на силния отскок на фондовите пазари, който започна през втората половина на 2012 г.", се казва в доклада.

Тази тенденция се засилва от относителната стабилност в Европа и САЩ, както и знаците за възстановяването от кризата на някои страни на Стария континент като Ирландия, Испания и Португалия", сочи документът, цитиран от iNews.bg

От компанията отбелязват също, че в глобален мащаб богатството под формата на акции се е увеличило с 28 на сто.

Според експертите обаче основният двигател на замогването в световен план се дължи на Азия, като домакинствата в този регион имат реална полза от това. В тази част на Земното кълбо Китай е "основният виновник" за увеличение на богатството, като там частното благосъстояние се е увеличило  с близо 50 % през 2013 г.

Прогнозите за бъдещето също са оптимистични, като в региона се очаква богатството там да достигне до 61 трилиона долара в края на 2018 г.

Ако този сценарий се реализира, се очаква страните в тази част на света да  "победят" Европа и Америка като двата най-богати региона в края на 2014 г..

Темпът на създаване на богатство в Китай също е факт. Милионерите в страната, държат до 2,4 милиона през 2013 г.,  като през 2012 г. те са притежавали 1,5 милиона.