Вземането на едно доматено хапче на ден може да предпази от сърдечно заболяване, съобщиха британски учени.

По време на изследването на част от 72-та участници било дадено доматено хапче, а на друга част – плацебо, и било установено, че доматеното хапче подобрило функционирането на кръвоносните съдове. Но изследователите смятат, че са необходими още изследвания, за да се докаже, че хапчето наистина действа. То съдържа ликопен, естествен антиоксидант, който също така придава цвета на доматите.

От известно време учените смятат, че ликопенът е добър за предотвратяване на заболявания, включително някои видове рак и сърдечно-съдови болести. Има известни признаци, че следването на Средиземноморска диета, която е богата на домати, както и на други плодове, зеленчуци и зехтин, е полезна за здравето.

Следването на здравословна диета е препоръчително, но учените проучват дали има начин поне част от полезните съставки да бъдат включени в лесно за приемане хапче. Учени от Британската сърдечна фондация и Националния институт за здравни изследвания провели проучвания, за да установят дали хапчето дава желаните резултати.

Те набрали 36 доброволци със сърдечно заболяване и 36 здрави, на които била давана по една таблетка дневно – или доматено хапче, или плацебо. Нито доброволците, нито изследователите знаели какво съдържат таблетките, докато не завършило двумесечното изследване и не били обявени резултатите.

При пациентите със сърдечни заболявания доматеното хапче подобрило значително кръвообращението от лакътя до китката, докато плацебото нямало никакъв ефект. Но добавката не оказала никакво влияние върху кръвното налягане, еластичността на артериите и нивата на мазнините в кръвта.

Ръководителят на изследването д-р Джоузеф Чериан заяви, че резултатите са обещаващи, но допълни: "Ежедневното приемане на доматено хапче не замества другото лечение, но може да се окаже полезно, когато се взема едновременно с лекарства".