Най-новият сериал в българския ефир – заснетият основно в Русе "Шменти Капели: Легендата", стартира по TV7 следващата събота, 19 октомври, 21:00. Дългоочакваният авторски проект на Владислав Карамфилов-Въргала е сатиричен и ужасяващо смешен поглед върху тарикатите и балъците в българската действителност.
Развит върху основата на хитовия филм "Операция Шменти Капели", сериалът започва своето действие в началото на 40-те години на миналия век и с много смях ще премине през царска, социалистическа и съвременна България, в които зрителят ще припознае много от „строителите“ на съвременна България (като другаря Тодор Живков) и характеристиките на българската самоличност.
Около героите се вихрят афери за милиони, а идеология, народопсихология и ежедневна мотивация се определят от отговора на най-важния въпрос - къде са парите! Социални, криминални и семейни взаимоотношения изграждат картината на една абсурдна, неспасяема и смешна до сълзи държава. Ансамбълът от герои разкрива различни пластове от българското общество – от мраморните кабинети на управляващите до борещите се за ежедневно оцеляване неудачници, през по-екзотични екземпляри като певец с автомат, електротехник с говорен дефект и съдия-изпълнител с грешен адрес.
Автор, продуцент и идеен двигател на "Шменти Капели: Легендата" е Владислав Карамфилов-Въргала. В сериала участват Йосиф Сърчаджиев, Филип Трифонов, Иван Матев, Ася Йовчева, Латинка Петрова, Емил Емилов, Стефан Попов, Валентин Гошев, Йордан Данчев и мн. др.