"Г-н Делян Пеевски е народен представител по волята на избирателите. Това е най-важното, което трябва да се каже по този казус", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в НС.

Искането на 96 народни представители от ГЕРБ Конституционният съд да обяви, че Делян Пеевски е в режим на несъвместимост, че не е народен представител, е отхвърлено, посочи Местан. Това решение, независимо в какво съотношение е взето, е безспорно, каза той.

Запитан дали Делян Пеевски ще продължава да не идва в парламента, Местан отговори: Ще го попитам, но като ме гледате, нали не ви приличам на фелдфебел. Решенията на КС по своята същност се явяват част от Конституцията, а несъгласието с тях, организирането на протести срещу тях по същество се явява несъгласие със самата Конституция, е неговото мнение. Въпросът с избора на председател на ДАНС е приключен - той се казва Писанчев, припомни лидерът на ДПС.

Очакваме ЕНП да прогледне кого си има в България за своя посестрима, заяви Лютви Местан по-късно в пленарна зала при дебатите по проекторешението за недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка в страната, включително и бежанци от Сирия на територията на Република България. Обсъждането на проекторешението за затваряне на границите изважда България от общото европейско ценностно поле, каза той. Позицията на "Атака" е ясна, но какво правите вие, колеги от ГЕРБ, попита той депутатите от ГЕРБ.

България не е готова да посрещне една още по-голяма бежанска вълна, имаме ясното съзнание за крехката българска икономика. Това е тема, по която трябва да се говори отговорно, но не в контекста на решение за затваряне на границите, смята Местан. Но тежестта не следва да пада само върху България заради нашето геополитическо положение, страната ни ще търси солидарността в ЕС, посочи той.