Блокадата на българо-турската граница продължава. Близо 36 часа стотици товарни автомобили не могат да продължат по пътя си и стоят затапени от двете страни на браздата.

Въпреки че от Гранична полиция и Митница "Свиленград" все още не дават официална информация за причината за неприятната ситуация, чакащите шофьори имат своето обяснение.

Според тях превозвачи от южната ни съседка са блокирали турския пункт Капъкуле в знак на протест срещу проверките на тирове от страна на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Турските шофьори смятат, че акцията е тенденциозна и българските служби им налагат безпричинно високи санкции.

От "Автомобилна администрация" пък разпространиха прессъобщение, в което се казва, че са помолили южната ни съседка да спазват международните спогодби, защото властите в Турция налагали неимоверно високи глоби на наши превозвачи.

Напрежението по границата стана причина за спешна среща вчера привечер между ръководствата на Граничния пункт от наша страна и турския Капъкуле.

По думите на Илиян Филипов, член на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, по време на разговорите властите в южната ни съседка са поискали среща на ниво зам.- министри и облекчен режим за турските шофьори.

По всяка вероятност това е и причината министърът на транспорта Данаил Папазов да нареди турските шофьори да не бъдат глобявани, а само да бъдат записвани нарушенията им, смята Филипов.

Българските превозвачи обаче не са съгласни с облекчения режим за колегите им от южната ни съседка. В тази връзка днес те имат уговорена среща с изпълнителния директор на "Автомобилна администрация", ще търсят варианти за разговор и с министъра на транспорта.

Междувременно напрежението на българо-турската граница расте. То е провокирано от факта, че фирмите, чиито шофьори са затапени от двете страни на границата, губят хиляди левове заради забявянето си. Опашката на граничния пункт е повече от 20 километра.