Мрачна картина за потенциална едновременна атака срещу Израел по няколко възможни начина обрисува началникът на генералния щаб ген. Бени Ганц на конференция, която беше предавана по държавното радио.

По неговите думи войната можела да започне с нанасяне на хирургически точен ракетен удар по комплекса Кирия в Тел Авив /там се намира министерството на отбраната – бел. ред./или кибератака срещу обекти, от чието функциониране зависи всекидневният живот на израелците, в резултат на което ще престанат да работят банките или светофарите.

По думите на ген. Ганц основната заплаха за Израел идва от ливанската групировка Хизбула: "Точността на техните ракети се увеличава с много бързи темпове и ако Хизбула реши да удари точно определена цел където и да е на територията на Израел, те са в състояние да го направят". Успоредно с ракетните атаки военните патрули на окупираните от Израел Голански възвишения могат да бъдат подложени на нападения от различни ислямски екстремистки групировки: "Шефът на генералния щаб ще получи информация, че са отвлечени трима израелски войници, сред които и командир на батальон. Отговорността ще бъде поета от някоя терористична организация – или от мрежата на световния джихад или без ясна принадлежност. И пасторалната картина на Голанските възвишения само за миг би могла да се превърне в кърваво бойно поле, обхванато от огън и белязано от стълбове дим".

Израел превзе по време на Шестдневната война /1967 г./ стратегическото плато и впоследствие анексира територията – нещо, което международната общност не одобрява и не признава.

Ген. Ганц посочи, че макар всички описани от него сценарии да са хипотетични, те са в границите на реалността:"Звучи ви хипотетично? Не бих казал", подчерта той пред аудиторията от учени.