Бойко Борисов отказа да говори защо двама конституционни съдии, свързани с ГЕРБ, са гласували "за" Делян Пеевски, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Коя мафия е превзела съда, за която говори лидерът на ДСБ Радан Кънев, и как ще коментирате гласуването от вчера по казуса "Пеевски" в Конституционния съд на конституционните съдии Гроздан Илиев, предложен за член от ГЕРБ, и Борис Велчев, предложен от президента Росен Плевнелиев, г-н Борисов? С този въпрос днес репортер на БГНЕС се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в НС. Той се опита да отклони питането с въпроса: А Анастас Анастасов (конституционен съдия, също предложен от ГЕРБ.). Борисов предложи да се изчетат имената на всички конституционни съдии. Така щяло да стане ясно, според него.

Репортерът на БГНЕС настоя да получи отговор за гласуването вчера на тези двама конституционни съдии и призова Борисов да не редактира въпроса към него.

"Не искам да ви отговарям на въпрос, който е некоректен и цитира половината от конституционните съдии", обиди се той. "Аз не Ви правя оценки, г-н Борисов", бе реакцията на репортера.

Според него вече се оказало, че не ГЕРБ е завзел съдебната система. ГЕРБ е най-демократичната партия и нямаме никакви лостове да влияем на съдиите, с което се гордеем, че сме направили такъв избор, че те да работят по съвест, подчерта Бойко Борисов. И напомни кой е Борис Велчев, че е бил 7 години главен прокурор и т.н. На опитите да разсее отговора си репортерът на БГНЕС се обърна към Борисов с думите: "Г-н Пеевски ще Ви благодари за този отговор".

Борисов от сутринта показа нежелание да коментира казуса "Пеевски" пред медиите, защото, според неговите обяснения, това е решение на КС. "Това, че синът на г-н Ненков /Румен Ненков, конституционен съдия - бел.ред./ е депутат от ГЕРБ не значи…ние нямаме абсолютно никакви контакти с него, така че да го обвинявате", каза той. "Второ, той е избран депутат от Пазарджишки, доколкото знам…Аз ви говоря за милиони, 160 млн., които ще загубим /от еврофондовете - бел.ред./, вие отново ме връщате на тема, която е безспорно ясна. Аз с по-голям интерес бих коментирал писмото на г-н Пеевски, в което казва, че контрабандата, корупцията и какво беше…", продължи Борисов. Той казва, че контрабандата и корупцията са го спрели от шеф на ДАНС, а доколкото моята памет от парламента и от гласуването помня - това бяха Станишев и Местан …и предложиха Писанчев, така че аз тук бих насочил своето внимание, заяви Борисов. Каква част от контрабандата и корупцията... по същия начин както в писмото на г-н Пеевски говори и президента Първанов, допълни той.

Преди няколко месеца предупредихме гражданите на България, че това правителство ще доведе до спиране на еврофондове, както им ги бяха спрели в пълния обем, въведени в несъответствие от предишната Тройна коалиция, заяви лидерът на ГЕРБ в началото на брифинга. Според него това са първите лястовички, не пролетни - за радост, които ни подсказват докъде ще я доведат - това са два ключови проекта. Напомням, че ГЕРБ строеше само с 20 %, а някъде с 15 % или 5 % от парите на българския данъкоплатец. Сега, ако тези проекти някога се строят, ще се строят с бюджетни пари, каза той.

И изброи последиците, според него - взимане на заем, вдигане на дефицита, пред вид огромните обещания, които валят всеки ден от правителството, дефицитът ще отиде над 3-4 %, те ще ни вкарат в процедура на свръхдефицит, така че ще почнат да избират дали да изпълняват социални обещания, дали да спират проекти.

Без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред - губим огромни пари за проекти, които са 50 % изпълнени, вследствие на нашето добро управление, посочи Борисов. Сърбия се присъединява към ЕС и нейната магистрала е готова, точно за София – Калотина сегашното правителство спря да говори. Замразяват Западната тангента, замразяват Северната дъга, замразяват жизненоважния в момента тунел под Шипка, който 2014 г. щеше да е готов, ако ГЕРБ беше на власт, уточни той. И отново поиска оставка на правителството.