Статисти в американската продукция „Септември в Шираз” бяха взети за бежанци, пише Градски вестник. Керванът с кинаджии, работещи по епизоди от лентата, се беше разположил в съботния ден в двора на 9-то училище в Перник. Школото е едно от най-старите в града и се намира в квартал, обявен за архитектурен паметник, защото еднотипните му двуетажни блокчета са строени преди век и са били първия социален квартал в България, направен от мини Перник.
Наоколо спокойно си вървеше обичайният живот. В кварталното кафене „Орхидея” в градинката пред училището спокойно посръбваха кафе пенсионери и майки с невръстни дечица.

Почти никой не се впечатли от надписите на арабски, сменили за ден табелки с имената на околните улици.

Незабелязана в клоните на дърветата остана фирмена табела на арабски, разпъната над входа на старо транспортно предприятие. Може би състареният и вид, хармониращ с олющените фасади наоколо я направи незабележима, но по-вероятно местните не живеят с очакване за изненади.

Кинаджиите бяха започнали работа още от ранни зори. Ден преди идването им местната власт предупреди, че ще има затворени улици, а по блоковете с писмени съобщения собствениците на леки коли бяха предупредени да ги махнат, защото ще пречат за снимките на филм.

Едва когато кинаджиите се събраха за обяд в училищния двор, кварталът се развълнува. По тревата под сенките на дърветата бяха насядали жени с бурки и мъже с по-тъмен тен и наболи бради. Те похапваха сладко от пластмасови чинийки и отдъхваха между епизодите. При вида им и заради охраняващите ги полицаи и сотаджии обаче една баба реши, че са бежанци и съобщи новината в кафенето. Мълвата се разпространи доста бързо, но все пак се намериха осведомени, които разсеяха бързо породилите се коментари.

Все пак край оградата се посъбраха зяпачи. Дошлите от близката ромска махала малко се различаваха от статистите и това им даде самочувствие, че другия път може и да изкарат някой лев пред камера, ако успеят да се харесат на организаторите на снимките. Улисани в своите си задължения служебните лица почти не обърнаха внимание на първата си публика. За снимките си водеха свои участници в снимките. Само няколко ретро коли на местен колекционер може и да са влезли в кадър.

Сред зяпачите имаше младо момиче и то разказа, че прочело в интернет за поредния филм, който се снима в Перник. Девойката осветли, че в „Септември в Шираз” ще играят красивата мексиканка Салма Хайек и Ейдриън Броуди, който спечели „Оскар” за ролята си в “Пианистът” на Роман Полански. Момичето явно беше начетено и продължи да разказва, че филмът е по първата книга на писателката Далия Софър, която е родена в Иран и е разказала собствената си съдба. След Ислямистката революцияв Иран от 1979г. Животът на семейството се променя драматично. Бащата незаслужено е набеден за шпионен, защото като бижутер търгувал с чужденци. Тикнат е в затвора, където трудно оцелял, а семейството се опитвало да го открие и всички да се спасят като напуснат страната, както и станало.

Почивката на кинаджиите свърши бързо и те се насочиха из пернишките улици, където си имаха работа. Ако някой ден го гледаме тоя филм, има да се чудим защо Иран толкова прилича на наш`та ма`ала, се майтапеха разотиващите се зяпачи.