Ценителите на изконната родна напитка - ракията ще бъдат приятно изненадани на 24 октомври. Тогава в НДК – Мраморно фоайе, от 11,00 часа ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията. По време на фестивала ще бъдат представени ракии от родните производители, както и традиционни, високоалкохолни питиета от Турция, Гърция, Македония и Сърбия.
В рамките на фестивала, посетителите ще имат възможност да дегустират над 150 вида дестилати. Сред специалните предложения на феста ще бъдат рядката розова ракия, български орехов ликьор, както и много нови и непознати български марки, представени специално за събитието. В рамките на изложението ще може да бъде разгледана уникална изложба от лимитирани серии, бутикови или отлежали ракии от страната и региона.
Вечерта, след 17,00 часа, посетителите ще станат свидетели на уникално барман шоу, в което ще бъдат показани коктейли на базата на ракия. В специално обособена „Мезе зона” ще могат да бъдат опитани най-добрите комбинации на храна с различните високоалкохолни напитки. Шеф-готвачът Сидония Радева ще покаже как може да се готви с ракия, както и възможности за представяне на напитката с други храни.
Програмата на фестивала включва още майсторски класове и лекции, свързани с традициите и производството на традиционните балкански напитки. Конкурс „Продукт на потребителя”, организиран с Асоциацията „Активни потребители”, ще оцени любимата напитка на посетителите, сред изложените. Гост-лектор и сомелиер от Турция ще проведе курс, свързан с производството и дегустацията на традиционните турски напитки.